Λειτουργική Διατροφή

pin

Τι σημαίνει “λειτουργικό”; Λοιπόν! Ένα τρόφιμο μπορεί να χαρακτηριστεί ως λειτουργικό όταν εκτός από την κάλυψη των διατροφικών αναγκών, κάνει άλλη μία, πολύ σημαντική δουλειά: Επηρεάζει θετικά τις σωματικές λειτουργίες έτσι ώστε να συμβάλλει στην καλή κατάσταση της υγείας ή ακόμα και να προλαμβάνει κάποιες ασθένειες. Τα τρόφιμα αυτά διαθέτουν, πέρα από θρεπτικά συστατικά, και πρόσθετες ιδιότητες με συγκεκριμένο, στοχευμένο όφελος.

curved arrow
Calm bottle

Τι είναι, αλήθεια, το στρες; Ένας συναγερμός, μία κατάσταση στην οποία έρχεται ο οργανισμός μας (είτε χαρούμενη, είτε θλίψης) εξαιτίας της “διατάραξης της ησυχίας μας ή/και της βολής μας” και απαιτεί από εμάς να είμαστε σε εγρήγορση. Αυτός ο συναγερμός, αναστατώνει τον οργανισμό και διαταράσσει την ισορροπία του. Με nama λόγια, δεν είναι λειτουργικός! Η Ασβαγκάντα, το προσαρμογόνο αυτό βότανο, ρυθμίζει την απελευθέρωση των ορμονών του στρες έτσι ώστε να βοηθήσει την ενίσχυση της αντίστασης του σώματος σε αυτό, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνολικής μας διάθεσης.

 

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η Ασβαγκάντα είναι ένα αποτελεσματικό προσαρμογόνο που μειώνει με ασφάλεια το στρες.

Για παράδειγμα, σε μία μελέτη του 2012, 64 εθελοντές που διαγνώστηκαν με άγχος χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη χορηγήθηκε Ασβαγκάντα και στη δεύτερη ένα εικονικό φάρμακο, για μία περίοδο δύο μηνών. Μέχρι το τέλος της δοκιμής, το γκρουπ που λάμβανε Ασβαγκάντα εμφάνισε σημαντικά χαμηλότερο άγχος και μάλιστα σημειώθηκε στον οργανισμό των συμμετεχόντων μείωση στο ποσοστό της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, κατά 28%.

Σε μελέτη το 2009, όπου έλαβαν μέρος άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρή αγχώδη διαταραχή, δόθηκε σε μια υποομάδα Ασβαγκάντα και στην άλλη η ανάλογη φαρμακευτική αγωγή. Το εντυπωσιακό εύρημα αυτή της μελέτης είναι ότι η Ασβαγκάντα αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική σε σχέση με την αγωγή, παρέχοντας μέχρι και 50% καλύτερα αποτελέσματα στο άγχος.

Μελέτη/Έρευνα 1: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/

Μελέτη/Έρευνα 2: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25405876/

Στρες ίσον κορτιζόλη. Και κορτιζόλη ίσον μειωμένη ικανότητα του σώματος να χτίζει μυς. Σύμφωνα με μελέτες, η Ασβαγκάντα μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, βοηθώντας στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης σε υγιείς ενήλικες. Μια μελέτη του 2015 αναφέρει μάλιστα ότι η λήψη συμπληρωμάτων με Ασβαγκάντα σχετίζεται με σημαντικές αυξήσεις στη μυϊκή μάζα και τη δύναμη και προτείνει την χρήση τους σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα προπόνησης με αντιστάσεις. Μια άλλη μελέτη παρατήρησε αύξηση της μυϊκής δύναμης, με μειωμένα ποσοστά σωματικού λίπους και επίπεδα χοληστερόλης, μετά τη λήψη Ασβαγκάντα.

Μελέτη/Έρευνα 1: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26609282/

Μελέτη/Έρευνα 2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4658772/

Η Ασβαγκάντα ενισχύει τόσο την άμεση όσο και τη γενική ικανότητα μνήμης σε άτομα με ήπια γνωστική διαταραχή (MCI). Επίσης, βοηθά στη βελτίωση της γνωστικής κι εκτελεστικής λειτουργίας, της προσοχής και της ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών από τον εγκέφαλό μας. Μικρές μελέτες έδειξαν ότι, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, η Ασβαγκάντα βελτίωσε σημαντικά τους χρόνους αντίδρασης των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια γνωστικών και ψυχοκινητικών τεστ (τα οποία μετρούν την ικανότητα ανταπόκρισης στις οδηγίες και εκτέλεσης μιας ενδεικνυόμενης ενέργειας). Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι η Ασβαγκάντα βελτίωσε σημαντικά το εύρος προσοχής των συμμετεχόντων, καθώς και την άμεση και γενική μνήμη τους σε διάφορα τεστ.

Μελέτη/Έρευνα 1: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28471731/

Μελέτη/Έρευνα 2: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24497737/

Η αϋπνία είναι ένα κοινό σύμπτωμα του χρόνιου στρες και μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Έρευνες έδειξαν ότι η Ασβαγκάντα μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε πιο γρήγορα και να έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Έπειτα από μια έρευνα έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που πήραν Ασβαγκάντα περιέγραψαν ότι υπήρχε αισθητή βελτίωση τον ύπνο τους ως 72% κατά μέσο όρο.

Μελέτη/Έρευνα 1: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32818573/

Μελέτη/Έρευνα 2: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32540634/

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η Ασβαγκάντα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων που προκαλούν διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της Ασβαγκάντα σε 66 άτομα που βίωναν κατάθλιψη και άγχος. Οι συμμετέχοντες που έπαιρναν εκχύλισμα Ασβαγκάντα καθημερινά για 12 εβδομάδες, είχαν πολύ καλύτερη διαχείριση της κατάθλιψης και του άγχους από εκείνους που έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο. Aποτελέσματα άλλης μελέτης υποδηλώνουν ότι το εκχύλισμα ρίζας Ασβαγκάντα ήταν αποτελεσματικό στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της ποιότητας του ύπνου και της πνευματικής τους εγρήγορσης, όπως έκριναν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες που πρόσεξαν τη διαφορά στην καθημερινότητά τους.

Μελέτη/Έρευνα 1: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31046033/ 

Μελέτη/Έρευνα 2: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201301/

Μελέτη/Έρευνα 3: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/

Οι κλινικές μελέτες που έγιναν με το εκχύλισμα του φυτού της Ασβαγκάντα, έδειξαν ότι τονώνει την σεξουαλική λειτουργία και ευεξία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, ανεβάζοντας παράλληλα και τη συχνότητα των επαφών.  Τουλάχιστον μία κλινική μελέτη δείχνει ότι η Ασβαγκάντα μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σεξουαλική δυσλειτουργία. Η χορήγηση Ασβαγκάντα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές βελτιώσεις στη διέγερση, τη λίπανση, τον οργασμό και την γενικότερη ικανοποίησή τους. Η Ασβαγκάντα μπορεί επίσης να προσφέρει αναπαραγωγικά οφέλη για τους άνδρες. Η χορήγηση της σε υπογόνιμους άνδρες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος, φέροντας τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών σε ισορροπία.

Μελέτη/Έρευνα 1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4609357/

Μελέτη/Έρευνα 2: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19789214/

Μελέτες υποστηρίζουν ότι η Ασβαγκάντα βοηθά στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής και της σωματικής απόδοσης κατά την έντονη άσκηση, την άθληση ή την αποκατάσταση, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης οξυγόνου. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η Ασβαγκάντα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα VO2 max (μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που λαμβάνεται ενώ ασκούμαστε). Τα επίπεδα αυτά μετράνε την καρδιοαναπνευστική αντοχή – πόσο καλά η καρδιά και οι πνεύμονες παρέχουν οξυγόνο στους μύες κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Έτσι, υψηλότερα επίπεδα VO2 max υποδεικνύουν μια υγιή καρδιά που αποδίδει καλά κάτω από συνθήκες έντονης άσκησης.

Μελέτη/Έρευνα 1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4687242/

Μελέτη/Έρευνα 2: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21170205/

Η Ασβαγκάντα μας βοηθά να διώξουμε το περιττό βάρος και να αποκτήσουμε μακροχρόνια καλή σχέση με τη ζυγαριά μας. Πώς; Συμμετέχοντες που έλαβαν θεραπεία με εκχύλισμα ρίζας Ασβαγκάντα σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο, παρουσίασαν σημαντική μείωση του σωματικού τους βάρους και του δείκτη μάζας σώματος. Παράλληλα, κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα από την ρίζα της Ασβαγκάντα μειώνει τους ψυχολογικούς και φυσιολογικούς δείκτες του στρες, βελτιώνει την ψυχική ευεξία και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης ορού, που καθορίζει την επιθυμία μας για φαγητό.

Μελέτη/Έρευνα 1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5871210/

Τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D θωρακίζει το ανοσοποιητικό από ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, εμποδίζοντας ακόμη και την σύνδεση των ιών και μικροβίων με τα ανθρώπινα κύτταρα, προστατεύοντας έτσι παράλληλα και από αυτοάνοσα νοσήματα. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης γρίπης και κρυολογήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε εφήβους και σε ενήλικες, και με αυξημένη επίπτωση που προκαλούν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στους ηλικιωμένους, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου καθώς επίσης και για δυνατά και υγιή οστά.

 Μελέτη/Έρευνα 1:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3166406/

Γιατί είναι καλό που μασιούνται

Η πεπτική διαδικασία ξεκινά ήδη με το μάσημα της τροφής. Κάθε μπουκιά διεγείρει την κυκλοφορία των πεπτικών υγρών του σώματός μας, που είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση των υγρών σε ολόκληρο τον οργανισμό. Αυτό έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία μας. Το καλό μάσημα προάγει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών με τον καλύτερο τρόπο!

Μείωση του άγχους σε κάθε επίπεδο

Έχει υπάρξει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών μελετών που επικεντρώνονται στο θέμα της μάσησης. Σε αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επαναλαμβανόμενη μάσηση διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι και ενισχύει τους μυς της κεφαλής. Επομένως, το μάσημα έχει θετικό αντίκτυπο στο νευρικό μας σύστημα και ρυθμίζει την ισορροπία της ινσουλίνης μας. Ταυτόχρονα βελτιώνει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε και μειώνει τα επίπεδα του στρες. Καλύτερα, λοιπόν, να μασάς.
“Μασώντας καλά τα Nama Ashwa ζελεδάκια γίνεται καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και μεγιστοποιούνται τα αποτελέσματά τους”.

“Μασώντας καλά τα Calm ζελεδάκια γίνεται καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και μεγιστοποιούνται τα αποτελέσματά τους”
notes
big arrow

Προσαρμόζεται στις ανάγκες σου

Τα προσαρμογόνα είναι μια κατηγορία βοτάνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της αντίστασης και της ανοχής στο συναισθηματικό και σωματικό άγχος. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ομάδα φυτών ή φυτικών εκχυλισμάτων φαρμακευτικής δράσης τα οποία βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες, στην κόπωση και σε άλλες παθήσεις. Όπως υποδηλώνει το όνομα, προσαρμόζονται για να καλύψουν τις ανάγκες σου. Δηλαδή, φέρνουν ισορροπία με τον ίδιο τρόπο που ένας θερμοστάτης ελέγχει τη θερμοκρασία: αυξάνουν την ενέργειά σου όταν νιώθεις κούραση και σε βοηθούν να χαλαρώσεις όταν έχεις ένταση.

Calm bottle
kano kalo
arrow snake

Σε κάθε μασώμενο ζελεδάκι:

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 2 ζελεδάκια
ingredients